Babysitter

Een babysitter of kinderoppas is een persoon. die gedurende enkele uren op een baby of kind past, dus voor de kinderopvang verantwoordelijk is. De term ‘babysitter’ wordt zowel voor mannelijke als vrouwelijke babysitters gebruikt en wordt, hoewel oorspronkelijk uit het Engels afkomstig, steeds vaker in het Nederlands gebruikt.

De meeste ouders regelen een babysitter of kinderoppas voor ‘s avonds en ‘s nachts, om zo iets meer tijd voor zichzelf te hebben maar ook om naar afspraken te gaan. Doorgaans werken studenten en scholieren als babysitter, als bijverdienste naast hun school of studie. Vaak nemen babysitters de verzorging van kinderen of baby’s van familieleden of bekenden op zich en komen zij door aanbevelingen en referenties aan nieuwe oppasbaantjes.

Werkzaamheden van de babysitter

Tot de werkzaamheden van een babysitter behoren naast het algemene toezicht als kinderoppas, ook het verschonen van luiers, voeden en spelen met het kind. Het is belangrijk dat een babysitter in de eerste plaats vreugde en plezier aan de omgang met kinderen beleeft, maar ook over geduld, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel beschikt.

Diploma’s voor babysitters

Elke babysitter en iedereen die dat van plan is te gaan doen, heeft de mogelijkheid om diverse mbo- of hbo-opleidingen te volgen waarmee wordt aangetoond, dat de persoon in kwestie professioneel met kinderen om kan gaan. Een babysitter die niet over een diploma, maar wel al over veel ervaring beschikt, kan een zogenoemd ervaringscertificaat behalen.

In tegenstelling tot een babysitter of kinderoppas, verzorgt een kindermeisje of nanny de kinderen gedurende de gehele dag in het huishouden van de ouders. Als deze verzorging bij de oppas thuis plaatsvindt, spreekt men echter van een oppasmoeder.

Overigens: indien uw kind zelf wil babysitten, dan mag dat mits uw kind minstens 12 jaar oud is. Ook de wettelijke arbeidstijden zijn afhankelijk van de leeftijd en worden ruimer naar mate uw kind ouder is. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: