Buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang is professionele kinderopvang die plaats kan vinden voor of na school, op vrije dagen en in de vakanties. Deze opvang is geregeld voor schoolgaande kinderen, zodat zij in hun vrije tijd activeiten zoals spelletjes, huiswerk en knutselwerkjes in een veilige omgeving en onder toeziend oog kunnen doen. Buitenschoolse opvang is voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar en kan een goede uitkomst bieden wanneer een of beide ouders niet in staat zijn om de kinderen naar school te brengen of kunnen ophalen op de tijden die de school daarvoor heeft bepaald. De buitenschoolse opvang bevindt zich vaak in het schoolgebouw zelf of in de buurt van de school en heeft vaak een samenwerkingscontract met de betreffende school/scholen in de buurt.

Scholen en ouders

Scholen zijn verplicht om zelf de opvang voor hun schoolkinderen te organiseren. Dit gebeurt meestal in overleg met de ouders. Scholen kunnen overwegen om de buitenschoolse opvang aan een organisatie uit te besteden. Daarnaast zijn ouders zelf verantwoordelijk voor het aanmelden en betalen van de opvang van hun kinderen.

Activiteiten

Op de buitenschoolse opvang worden vaak activiteiten voor de kinderen georganiseerd. De oudere kinderen kunnen hier hun huiswerk maken maar tevens ook knutselwerkjes zoals tekeningen, schilderijen en spelletjes doen. Vaak bevindt de buitenschoolse opvang zich in de buurt van een plein of speelveld zodat de kinderen ook naar buiten kunnen om te spelen.

Waarom kiezen voor een buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang is dus een goede uitkomst wanneer ouders geen oppas kunnen vinden voor hun kinderen. Er zijn echter wel tijden verbonden aan het brengen en halen van de kinderen naar de buitenschoolse opvang. Ook in de vakanties kunnen kinderen bij de buitenschoolse opvang terrecht. Vaak worden dan ook activiteiten georganiseerd die een dagdeel innemen, bijvoorbeeld naar een speeltuin, park of het strand.

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: