De Creche

Een kinderopvang of crèche is een plaats waar baby’s, peuters en jonge kinderen worden opgevangen. Dit kan een hele of een halve dag zijn. Een kinderdagverblijf is vaak onderdeel van een stichting. Er zijn tevens particuliere kinderdagverblijven.

In Nederland zijn ongeveer 4.400 legale kinderdagverblijven. Deze kinderdagverblijven zijn bij de gemeente geregistreerd en zijn te raadplegen door ouders via de GGD en de gemeente. De meeste dagverblijven zijn door de gemeente, woningbouwcorporaties of particulieren georganiseerd.
In Nederland verlaten peuters die naar een kinderdagverblijf gestuurd werden deze instelling in de regel na de vakantie dat ze twee jaar en zes maanden zijn geworden. Ze stappen dan over naar de kleuterschool.

Op een groep werken leid(st)ers en de kinderen zitten in een groep van maximaal 14 kinderen op 2 leidsters bij peuters en 9 baby’s op 2 leidsters. Een kinderdagverblijf is er voor bedoeld om peuters en kinderen op te vangen van werkende of studerende ouders.

In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen tot hun vierde verjaardag op een kinderdagverblijf zitten. Vanaf hun vierde verjaardag gaan kinderen naar de basisschool, waarvan de eerste twee jaar inhoudelijk overeenkomen met wat vroeger (voor 1985) de kleuterschool genoemd werd.

Kinderoppas vinden

Je kunt op allerlei manieren een kinderoppas vinden. Crèches zijn vaak erg vol en nemen verder geen kinderen aan. Dit gebeurd vaak in de grotere steden waar beide ouders delen full of parttime werken en niet genoeg tijd voor hun kinderen hebben. Bij Care.com brengen wij oppassers in contact met families die een oppas nodig hebben. Je kunt gemakkelijk een profiel aanmaken en snel een geschikte persoon in jouw buurt vinden. Vervolgens kun je in persoonlijk contact treden met de juiste persoon om haar of hem beter te leren kennen. Als je graag wilt weten hoeveel je een oppas moet betalen kun je dit ook berekenen via onze tarief calculator.

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: