Dieren

Dieren zijn levende en met zintuigen uitgeruste wezens, die hun energie niet door middel van fotosynthese verkrijgen (zoals planten) maar deze uit organische stof betrekken (door bijvoorbeeld planten of andere dieren op te eten) en die zuurstof nodig hebben om te ademen. De natuurwetenschap over dieren heet zoologie. Dieren woorden ondergebracht in verschillende diersoorten. Natuurwetenschappelijk gezien is ook de mens een dier.

Indeling van dieren

Er wordt onderscheid gemaakt tussen één- en meercellige dieren. Met ‘normale’ dieren worden meestal de meercellige dieren bedoeld. Op dit moment zijn er ongeveer 1,2 miljoen soorten van deze meercellige dieren bekend. Maar geschat wordt, dat er in totaal ongeveer 10 tot 20 miljoen soorten dieren zijn. Het bekendst zijn de gewervelde dieren, die een ondersoort zijn van de meercellige dieren. Gewervelde dieren vallen weer onder te verdelen in amfibieën, zoogdieren, vissen, vogels en reptielen. Er zijn ongeveer 60.000 gewervelde dieren. Het verschil in grootte tussen het kleinste (een 7,9 mm lang visje) en het grootste gewervelde dier (de33 meter lange blauwe vinvis) is daarbij enorm.

Dieren en verzorging

Mens en dier leven vandaag de dag niet zelden in een en hetzelfde huishouden. Veel gezinnen hebben huisdieren, zoals honden, katten en cavia’s. Meestal bestaat er een nauw verband tussen beiden, waarbij de dieren altijd van de mensen afhankelijk zijn. Is de houder van het dier vanwege bijvoorbeeld ziekte of werk echter niet in staat om de verzorging voor zijn dier op zich te nemen, dan moet hij op tijd aan een dierenoppas denken. Op nl.care.com vindt u behalve een huishoudelijk hulp of een bijlesleraar ook een groot aantal dierenverzorgers. Plaats gewoon direct een vacature of neem meteen contact op met een dierenverzorger uit uw regio.

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: