Dierenoppasser

Dierenverzorger of dierenoppasser is een erkend beroep in Nederland. Dierenverzorgers of dierenoppassers letten in de eerste plaats op de kwaliteit van het dierenverblijf, de zorg en het fokken van verschillende diersoorten, of dit nu in dierentuinen, dierenasiels, wetenschappelijke institutten of fokbedrijven is.

Beroepsbeeld dierenverzorger

Het beroepsbeeld van de dierenverzorger of dierenoppasser kan verdeeld worden in drie afzonderlijke deelgebieden. Daaronder vakken wetenschappen en klinische omgevingen, dieren in dierenasiels en dierenpensions en tot slot dieren in dierentuinen. Waar de dierenverzorger in wetenschappelijke en klinische omgevingen zich er eerder op het fokken en grootbrengen van proefdieren concentreert, daar is de dierenoppasser in dierentuinen er vooral mee bezig dieren een geschikte en gedragsverrijkende leefomgeving, goed voer en uitstekende verzorging te bieden. Dierenverzorgers in dierenasiels en dierenpensions tenslotte houden zich bezig met de zorg voor de huisdieren die daar verblijven.

Dierenverzorgers en hun bijzondere deskundigheid

Afhankelijk van waar een dierenverzorger werkt, heeft hij bepaalde specialistische kennis en vaardigheden nodig. Bij werk in de wetenschap bijvoorbeeld moet de dierenverzorger in staat zijn bij dieren diagnoses en ander procesgericht werk uit te voeren. Daarbij horen ook kleinere operaties. Voor het werken in een dierenasiel heeft de dierenverzorger behalve zijn kwalificaties in de dierenverzorging ook kennis nodig van marketing en public relations vanwege de voorlichtingsactiviteiten en de organisatie. Een dierenoppasser in de dierentuin is daarentegen ook verantwoordelijk voor de informatievoorziening en rondleiden van bezoekers en het aanleggen van speciale voorzieningen voor de dieren.

 

Gratis aanmelden & een profiel aanmaken
Snel & eenvoudig solliciteren
Vacatures in jouw buurt vinden
Nu banen vinden

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: