Dierenverzorging

Dierenverzorging is het verzorgen van uiteenlopende diersoorten. Vaak gaat het om de verzorging van de als huisdier populaire diersoorten, zoals honden, katten, knaagdieren, vogels of paarden. Vaak doet het baasje dit zelf. Maar soms, als de houder van het dier zich om wat voor een reden dan ook niet met het dier bezig kan houden, kan iemand anders worden gevraagd de dierenverzorging op zich te nemen – zowel op incidentele als structurele basis.

Taken in de dierenverzorging

Tot de meest voorkomende werkzaamheden in de dierenverzorging horen vooral: voeren, wassen en schoonmaken (van de dieren en hun verblijven) en de verzorging van de vacht. Ook oppassen, voeren, uitlaten en spelletjes zijn belangrijk en vallen onder de taak van de dierenverzorging. Soms moet een dierenverzorger het dier ook medicijnen geven of verplegen in geval van ziekte.

Dierenverzorging en inzetgebied

Dierenverzorging kan zowel door dierenbezitters zelf als in speciale inrichtingen zoals dierenpensions worden uitgevoerd. In dierentuinen en kinderboerderijen worden dieren vaak door opgeleide dierenoppassers verzorgd. Er zijn ook mobiele dierenverzorgers, die hun diensten in de hele regio aanbieden. Dierenverzorging kan echter nog veel meer omvatten: sommige dierenverzorgers bieden naast de al genoemde diensten en ondersteuning ook tips voor dierenhouders aan en geven deze advies over opvoeding, verzorging en voedsel. Ook transportdiensten, bijvoorbeeld naar de dierenarts, kunnen door dierenverzorgers overgenomen worden. Veel gezinnen maken gebruik van diersitter-bemiddeling voor de verzorging van hun dier, zowel tijdens vakantie als dagelijkse routine.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: