Gastgezin

Gastgezin

Een gastgezin is een gezin dat hun huis tijdelijk beschikbaar stelt voor gasten. Gasten kunnen mensen of dieren zijn. Een gastgezin biedt onderdak en maaltijden aan. De intentie van het verblijven bij een gastgezin is dat het een tijdelijk  verblijf is. Veelal stellen gastgezinnen hun huizen beschikbaar voor buitenlanders. Vaak gebeurt dit wanneer een student tijdelijk in het buitenland verblijft, mensen tijdelijk asiel nodig hebben of backpackers een rondreis maken. Ook dieren kunnen worden opgevangen door een gastgezin. Bijvoorbeeld wanneer een hond tijdelijk bij een gastgezin verblijft in plaats van in een dierenasiel.

Au pair en gastgezin

Naar een gastgezin kan ook worden gerefeerd wanneer men spreekt over een au pair. In dit geval is het gezin waar de au pair in dienst is, het gastgezin. Het gastgezin biedt een au pair onderdak en maaltijden. Vaak verblijft de au pair in een van de slaapkamers van het huis of bestaat er wellicht een kleine verdieping of apartement. De au pair hoeft hier niet voor te betalen. Dit is in ruil voor de zorg die de au pair verleent aan de kinderen van het gastgezin. Daarnaast wordt van het gastgezin verwacht dat de au pair wordt opgenomen in het dagelijks leven van het gezin en zich hier warm en welkom voelt. Ook worden zij vaak geacht de au pair kennis te laten maken met de cultuur van het land.

Gastgezin voor honden

Dierenliefhebbers bieden zich vaak aan als gastgezin voor honden. In de meeste gevallen zijn dit honden in training voor bepaalde specialisaties zoals een blindegeleide hond of hulphond.

Deze gezinnen zijn verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de hond. Uiteindelijk zal de hond worden onderworpen aan een keuring waarna de hond in dienst zal zijn van een blinde of hulpbehoevende. Er zijn vele organisaties die gastgezinnen voorbereiden op de taken en verplichtingen van dit werk.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: