Gazon: verzorging en onderhoud

Een mooi en groen gazon in de tuin, netjes gemaaid en goed verzorgd, dat is nu een echte streling voor het oog! Een sterke belasting van het gras, of een strenge winter en erg droge perioden zorgen er echter voor, dat het mooie en levendige groene gras er al snel uitziet als een vergeeld trapveldje, compleet met kale plekken en met meer mos dan gras. Dat is te voorkomen door het gras goed te verzorgen en onderhouden. Een gazon immers heeft regelmatig onderhoud nodig, om er ook jaren later nog groen, gezond en dus mooi uit te zien. Maar ook zodat u en uw gezin vollop kan genieten van uw tuin. Ook erg fijn als de tuin er mooi uitziet bij een feest met de familie.

Onderhoud van het gazon: de basis is regelmatig maaien en water geven

Onder andere het regelmatig maaien is belangrijk om het gazon er mooi uit te laten zien. Maar let er daarbij op dat het gras niet korter wordt dan 4 tot 5 cm, omdat een nog korter gemaaid grasveld eerder verbrandt en dus geel wordt – zeker bij hoge temperaturen of fel zonlicht in de lente of zomer.
Al het perfectionisme ten spijt, het kan een goed idee zijn om een deel van het grasveld een beetje te laten verwilderen – dat is onder andere goed voor insecten. Aan de rand van het gazon kan goed zo’n strook ongemaaid gras bestaan, zeker bij wat grotere grasvelden ziet dit er niet onverzoorgd of laks uit.
Een ander belangrijk onderdeel van de zorg en onderhoud van het gazon, is het regelmatig water geven van het gras. Hier is de gulden regel van toepassing: liever een keer veel water geven, dan binnen korte tijd een paar keer minder water. Bij erg warm weer is het voldoende, het gazon drie keer per week ‘s avonds water te geven.

Verticuteren, kalken en bemesten voor een groen en fris gazon

Mos en onkruid, die tussen het gras van uw gazon groeien, zijn het beste te bestrijden door het grasveld regelmatig te verticuteren. Dat moet een- tot tweemaal per jaar plaatsvinden, namelijk in het voorjaar en de herfst. Wie geen verticuteermachine wil kopen, kan het apparaat ook in bouwmarkten of grote tuincentra huren. Mos en oud, dood gras worden met een verticuteermachine op een eenvoudige manier verwijderd.
Ook belangrijk is dat u het gazon kalkt. Dat gebeurt idealiter na het verticuteren, maar ruim voordat bemesting plaatsvindt. De werking van kalk en mest heft elkaar namelijk wederzijds op. Door het kalken wordt de zuurtegraad (pH-waarde) van de grond geoptimaliseerd, wat meer organismen en kleine diertjes aantrekt. Daardoor wordt de bodem luchtiger en wordt bovendien ook de groei van mos beperkt. Afhankelijk van de grootte van uw gazon, kunt u de kalk met een strooiwagen of met de hand verspreiden. Na het kalken moet het gazon worden besproeit, zodat de kalk eerder oplost en in de bodem terecht komt.
Als het gazon gekalkt is, kan het een paar maanden later bemest en van andere belangrijke voedingsstoffen worden voorzien. Grasmest met een lange werking kan daarvoor een goed idee zijn. Het is aan te bevelen om bij regenachtig weer te bemesten, omdat zo zeker is dat de meststoffen in de bodem terechtkomen en bovendien ook voorkomen wordt, dat het gras verbrand.
nl.Care.com ondersteunt u graag daarbij. Zo zijn er diverse tuiniers die hun diensten aanbieden. Nu is Care.com er ook voor ouderenverzorging, kinderopvang, speciale hulp en huishoudelijk hulp.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: