Hoe een oppas te ondervragen: telefonisch sollicitatiegesprek

Nadat u uw sollicitanten heeft gefilterd tot een overzichtelijke groep, is het tijd om de telefoon op te pakken en met veelbelovende sollicitanten te spreken.

 

Tip: geef uzelf genoeg tijd tussendoor zodat u aantekeningen kunt maken over iedere sollicitant. Het gebeurt al gauw dat u details verwisselt na een aantal achtereenvolgende gesprekken..

 

Waar over te praten

 

  • Begin met een aantal algemene vragen zoals “Wat vind je leuk aan het werk als oppas?” om u te helpen de sollicitant te leren kennen. Als u klaar bent om er dieper op in te gaan, stel dan vragen over de volgende onderwerpen:
  • Naam en e-mail adres
  • Salaris voorwaarden (manieren om dit aan te kaarten kunnen zijn: “Naar welk salarisbereik zoekt u?” of “We zullen € X betalen, bent u het daarmee eens?”). Denk erover na om de verzorger te vragen om over het bruto salaris in plaats van netto te praten, omdat dit jullie allebei een beter overzicht geeft van uw totale uitgaven als werkgever en het zal benadrukken dat u uw verantwoordelijkheden als een werkgever serieus neemt.
  • Bevestig dat de verzorger bevoegd is om in Nederland te werken, een geldig rijbewijs heeft als hij of zij voor u moet rijden en geen strafblad heeft.
  • Controleer of de verzorger relevante verzekeringen heeft. Denk ook over uw verplichtingen na.
  • Taalvaardigheden of barrières, zoals het vereisen van een bepaalde moedertaal of taal die de boventoon voert.
  • Contactinformatie voor referenties: dit moet meer dan een e-mail en/of telefoonnummer zijn

 

Vergeet niet de vereisten voor de baan

 

U zult altijd de algemene vereisten van de vacature willen controleren en daarmee bepalen of de kandidaten in staat zijn om uw taken uit te voeren.

Zorg ervoor dat u controleert of uw topkandidaten de werkuren kunnen aannemen en dat ze over de vaardigheden beschikken die nodig zijn om uw gezin te verzorgen.

Wanneer u een korte, gefilterde lijst met topkandidaten heeft dan is het tijd om diepgaandere interviews te houden.