Huishoudster

Een huishoudster is werkzaam in een privaat huishouden en voert in ruil voor een loon verschillende werkzaamheden uit. Daaronder vallen onder andere het bereiden van eten, schoonmaken, het oppassen op kinderen, de was doen of opruimen.

Ontwikkeling van het beroep huishoudster

Toen mensen zich steeds vaker op vaste plekken gingen vestigen en in huizen gingen wonen, ontstond ook het beroep van huishoudster. Een klassiek voorbeeld hiervan is de diennaar of diennares. Omdat taken in het huishouden gedurende vele eeuwen vooral door vrouwen uitgevoerd worden, zijn er ook vandaag de dag nog meer vrouwelijke huishoudsters dan mannelijke huishouders of diennaars.
Dankzij technische vernieuwingen zoals de uitvinding van wasmachines en vaatwassers alsmede de veranderde leefomstandigheden van veel mensen ontstonden er nieuwe varianten van het beroep huishoudster, zoals bijvoorbeeld de au pair of de nanny, die zich vooral met het zorgen voor kinderen bezighouden. Direct aan huishoudster gerelateerde begrippen zijn onder andere huishoudelijke hulp, huisbewaarder of gangbare woorden als schoonmaakster, schoonmaakhulp, reinigingskracht en in toenemende mate ook huissitter.

Huishoudster – eigenschappen en salaris

Een huishoudster moet een hardwerkend en opgeruimd persoon zijn. Omdat haar werkzaamheden qua karakter erg uiteenlopen en zij in privé-huishoudens werkzaam is, is eerlijkheid en betrouwbaarheid een absolute vereiste. Bovendien moet zij over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikken. Vanwege meestal lange en variërende werktijden is ook flexibiliteit ertg belangrijk. Het beroep huishoudster is een beroep, dat vertrouwelijkheid vereist. Het salaris spreken opdrachtgever en huishoudster in onderling overleg af en varieert dus van geval tot geval. De huishoudster krijgt of een vast maandelijks loon of per gewerkt uur een uurloon van €6-12. De hoogte van het bedrag is onder meer afhankelijk van de werktijden en het karakter van de werkzaamheden.

Huishoudster – direct beginnen met zoeken

Vind een geschikte huishoudster of huishoudelijke hulp of ook huisbewaarder in het overzicht van nl.care.com! Bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp in Groningen, huishoudelijke hulp in Breda, huishoudelijke hulp in Den Haag of huishoudelijke hulp in Nijmegen.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: