Huismeester

Een huismeester, soms ook gebouwbeheerder of congiërge genoemd, wordt ingezet voor diverse werkzaamheden in woonhuizen, schoolgebouwen of andere inrichtingen. Deze werkzaamheden zijn erg verschillend. Een huismeester, vaak ook werkzaam voor een bedrijf dat een huismeesterservice aanbiedt, is het eerste aanspreekpunt voor huurders, docenten of scholieren, werknemers in bedrijven etc., als er iets kapot is, bijvoorbeeld stoelen in scholen, lampen in de gang of een verwarming die is uitgevallen. Zo nu en dan is hij ook verantwoordelijk voor de groenvoorziening en de zorg voor de tuin alsmede het schoonmaken van het gebouw in de hoedanigheid van schoonmaker. De huismeester voert reparaties indien mogelijk zelf uit en geeft de opdrachten anders aan uitvoerende bedrijven door.

Huismeester kwalificatie

Wie als huismeester wil werken, beschikt in het ideale geval over een opleiding als vakman. Daarbij kan ook kennis van electriciteit, verwarmings- en waterinstallaties van belang zijn. Referenties zijn aan te bevelen.

Tips voor huismeesters

Omdat een huismeester het eerste aanspreekpunt is, is het van belang, als hij over een vriendelijk en hulpvaardig karakter beschikt of dat hij zich daar in ieder geval naar gedraagt. Hij moet tijdens werktijd altijd bereikbaar zijn of bijvoorbeeld over een telefoon met antwoordapparaat beschikken. Een goed idee is ook een brievenbus voor mededelingen en brieven. In het bijzonder bij woonhuizen is het belangrijk, dat de huismeester de bewoners ook een luisterend oor kan tonen, ook om in het geval dat een bewoner verpleegd moet worden en er verzorgers over de vloer komen, goed geinformeerd te zijn.
Een samenwerking met een huismeesterservice is bovendien ook erg handig, zodat er altijd iemand te vinden is die zich met noodgevallen in huis of huishouden bezig kan houden.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: