Intergenerationele zorg

Zorg zoeken voor kinderen en ouders onder één dak

Het is zes uur in de morgen. De wekker gaat af en je bent druk bezig om jezelf, jouw twee kinderen en jouw 82 jarige moeder klaar te maken voor de dag. Na een hectisch ontbijt en heel wat gedoe om iedereen aangekleed te krijgen, met alle spullen die ze nodig hebben, ben je er in geslaagd om iedereen met de auto af te zetten voordat je naar het werk gaat. En dit doe je dan dag in dag uit.

 

Je bent moe en gestressed. Jij bent een van de vele Nederlanders die te maken heeft met de zogenoemde ‘Sandwich generatie’.

 

Terwijl the baby-boom generatie ouder wordt en de volgende generatie pas in de late 30 een gezin sticht, bevinden meer en meer ouders zich tussen de de druk vanuit het werk en zorg(kosten) van de jonge kinderen en de ouder wordende ouders.

 

Een groeiende trend in Amerikaanse zorginstellingen verlicht mogelijk deze stress, het  combineren van de dagzorg van kinderen en ouderen; zogenoemde intergenerationele zorg. Deze inrichtingen bieden vaak de hele dag door activiteiten voor beide partijen. In december 2005 rapporteerde de Los Angeles Times dat meer dan 500 intergenerationele inrichtingen de deuren hadden geopend in heel Amerika, dit aantal is verdubbeld ten opzichte van 10 jaar eerder.

Wederzijdse voordelen

Intergenerationele zorg is niet alleen een makkelijke oplossing voor degene die ouders en kinderen hebben, maar het biedt ook voordelen die niet beschikbaar zijn in de traditionele dagopvang.

Voordelen voor Volwassenen

Een Amerikaans advocatenbureau meldde in juli 2007 dat volwassenen die deelnamen aan dergelijke programma’s  een groter gevoel van betrokkenheid en socialisatie in hun gemeenschappen hebben verkregen.  Ze hebben een betere fysiek en mentale gezondheid dan hun tegenhangers in de meer traditionele dagopvang. Julianne Joerres, marketing medewerker bij de St. Ann Centrum voor volwassen en kind dagopvang in Milwaukee, ontwikkelde deze trend verder uit. Ze zei dat haar volwassen cliënten als mentoren en docenten dienen voor de kinderen die ze toegewezen krijgen en daarmee “een gevoel van doel en waardigheid aan hun leven is toegevoegd.”

Voordelen voor Kinderen

Ook kinderen hebben veel baat bij langere positieve interactie met oudere volwassenen. In dezelfde studie in juli 2007 over intergenerationele zorg, merkte “Generations United” op dat kinderen die betrokken zijn bij een intergenerationeel programma een meer positieve houding ten opzichte van de vergrijzing hebben en dat zij socialer en verder ontwikkeld zijn dan hun leeftijdsgenoten. Bovendien genieten de kinderen ook van de uitgebreide een-op-een aandacht die deze niet-traditioneale kinderopvang biedt.

In Nederland zien we ditzelfde fenomeen nog niet, wel in onze buurlanden. Tot die tijd zal de “Sandwich generatie” naar andere oplossingen moeten uitkijken.