Kinderoppas

Kinderoppas

Een kinderoppas is iemand die op de kinderen van een gezin past wanneer de ouders dit niet kunnen door werk, ziekte of andere omstandigheden. Een kinderoppas wordt ook wel oppas of babysitter genoemd. Kinderoppassers zijn vaak jonge mensen die bekend zijn bij het gezin als familie, buurtbewoner of kennis. In de meeste gevallen wordt een kinderoppas betaald voor de taken die hij of zij verricht.

Taken van een kinderoppas

De taken van een kinderoppas zijn heel uiteenlopend. Afhankelijk van de ervaring van de kinderoppas, de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen wordt bepaald welk  werk de kinderoppas zal verrichten. Vaak zijn het bereiden van maaltijden en de kinderen naar bed brengen ook onderdeel van de taken van een kinderoppas.

Waar op te letten bij een kinderoppas

Wanneer u een kinderoppas wilt aannemen moet u bepaalde dingen meenemen in de overweging. Hoeveel ervaring heeft de kinderoppas, kan hij of zij een VOG meebrengen, zijn er referenties beschikbaar en hoe gaat hij/zij om met de kinderen.

Soorten kinderoppas

Kinderopvang kan onder veel verschillende noemers worden aangeboden. Wanneer de kinderen overdag bij de oppas thuis worden opgevangen spreekt men van een gastouder. Komt de oppas zelf uit een ander land en zal hij/zij voor langere tijd bij u inwonen, dan spreekt men van een au pair.

Daarnaast bestaat er ook voor- en naschoolse opvang. Een kinderoppas kan ook werkzaamheden binnen het huishouden verrichten waardoor men ook van een huishoudelijke hulp kan spreken.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: