Ontmoet de ´Dieren Ouders´: Hoe voor te berieden op uw eerste ontmoeting.

Begin op het goede pad met de huisdieren en hun eigenaren (of tegenwoordig, ´dieren ouders´), en iedereen zal nog lang en gelukkig leven.

Voordat u ermee accoord gaat als dierenverzorger aan de slag te gaan, zult u in een diepgaand gesprek de verwachtingen van de eigenaren en de behoeftes van hun huisdier moeten bespreken. U kunt er beiden u voordeel mee doen, wanneer u weet wat er van u verwacht wordt zal dit frustaties vermeiden. Bijvoorbeeld, als u met de hond gaat wandelen, moet u dit eerst overleggen. Als het dier specifieke behoeftes heeft, moet u ervoor zorgen dat u gekwalificeerd bent om in de behoeftes te voorzien, zodat het dier veilig is wanner u erop past. Als het mogelijk is , zorg er dan voor dat u eerst het huisdier ontmoet!

Een gesprek met de eigenaren

Gedurende de eerste ontmoeting met de eigenaren  – telefonisch is oke, maar een persoonlijk gesprek word aangeraden – enkele standaard vragen:

  • Van welk ras is het huisdier? Gebruik het internet of boeken om typische informatie over het ras te vinden als de eigenaar er niet verder op in gaat.
  • Wat is de geschiedenis van het huisdier? Het is belangrijk om te weten of het uit het assiel komt of van begin af aan bij de eigenaar is. Hierdoor weet u wat u kunt verwachten met betrekking op het gedrag van het huisdier: trauma van misbruik, unieke gewoonten, bijten, etc.
  • Hoe oud is het huisdier? De leeftijd is een goede indicator om de energie niveau in te schatten: jongere dieren hebben vaak veel energie voor oefeningen en spelletjes waar ouderen dieren meer in zijn voor spelletjes en gezelschap.

Als u klaar bent met het stelen van de vragen is het hun beurt u te ondervragen. Zorg ervoor dat u goed voorbereid met antwoorden en voorbeelden, of dat u pro-actief bent en uw praatje klaar heeft, zodat u kunt inspringen en kunt vertellen wat u hun huisdieren kunt bieden en in welke behoeftes u kunt voorzien. Zorg ervoor dat u helder bent over uw diensten en kosten.

Benadruk uw diensten

Om voor eigenaren exact te weten wat ze kunnen verwachten, is het erg belangrijk dat ze weten wat u gaat doen en wat uw diensten zijn. Bijvoorbeeld, als u een honden uitlater bent, is het belangrijk dat de eigenaren weten dat u geen hondentrainer bent (tenzij u beide diensten aanbied en dit duidelijk aangegeven is). Maak het duidelijk dat u de hond uitlaat, eten en water geeft, maar geen tijd hebt de hond te trainen met commando´s. Deze duidelijkheid is vooral belangrijk bij nieuwe dieren eigenaren, die wellicht denken dat u het huisdier direct opvoed.

Leid hun door je routine.

Loop met hen door een typische dag. Hoe laat arriveert u en gaat u weer weg? Nieuwe dieren eigenaren of degene die voor het eerst iemand aannemen, zijn vaak nog niet gewend aan een schema. Help de eigenaren met het plannen en laat hen precies weten wat te verwachten.

Maak uw kosten, betalings- en annuleringsvoorwaarden duidelijk.

Zorg ervoor dat u zeer duidelijk bent over uw kosten, extra kosten en annuleringsvoorwaarden. Hoeveel uren of dagen van te voren moeten ze contact met u opnemen om niet in rekening te worden gebracht? Hoe kunnen ze contact met u opnemen? Hoe kunnen ze u betalen? Accepteerd u alleen contant betaling of ook per bank? Ben ook duidelijk over het binnen gaan en verlaten van het huis, heeft u eigen sleutels, is er iemand die de deur open maakt, of zijn de buren ingelicht, etc.

U kunt het met de eigenaren hebben over het huisdier, maar het huisdier is degene die je echt vertelt wat je moet weten. Besteed daarom ook de eerste ontmoeting veel tijd om elkaar beter te leren kennen. Probeer het gedrag, de persoonlijkheid en agressiviteit van het huisdier te doorgronden. Luister naar de commando´s die de eigenaren gebruiken, de gekozen woorden en de toon van de stem. Immers is het huisdier degene waar u een relatie mee gaat ontwikkelen.