Oppas

Oppas

Een oppas is iemand die gedurende de dag,  in de avonduren of ‘s nachts kinderen verzorgt. Dit kan in het huis van de oppas of in het ouderlijk huis van de oppas kinderen. Dit omdat de ouder(s) een avondje uit eten willen, werken of ziek zijn.

 

Een oppas is iemand die vertrouwd word door de famillie en iemand die veel plezier heeft in het werken met kinderen. De taken van een oppas kunnen heel uiteenlopend zijn. Uiteraard letten ze continue op de kinderen, verzorgen ze en doen allerlei verschillende activiteiten. Eventueel kan, in overleg een deel van de huishoudelijke taken door de oppas worden overgnomen. Bijvoorbeeld boodschappen doen of eten koken. De oppas is meestal voorantwoordelijk voor kleuters. De oppast verzorgt de kinderen totdat de ouder(s) weer thuis zijn. Eventueel past de oppas op de kinderen in haar eigen huis.

 

Waarom een oppas?

Ouders kiezen voor een oppas om lange wachtlijsten voor kinderdagverblijven te omzeilen. Kinderen krijgen op deze manier de aandacht en verzorging die ze nodig hebben in een vertrouwde omgeving.

Wanneer u een oppas inhuurt is het handig enkele aspecten in overweging te nemen. Hoeveel ervaring de oppas heeft bijvoorbeeld, en of de oppas beschikt over gerelateerde diploma’s zoals een EHBO voor kinderen diploma. De meeste oppassen studeren of volgen een opleiding. Dit maakt dat ze flexibel inzetbaar zijn.

 

Oppas vinden

U kunt op allerlei manier een oppas vinden. Gastouderbureaus brengen oppassen in contact met families die een oppas nodig hebben. Via de school kan er ook contact worden gezocht met oppassen die daar hun diensten d.m.v. briefjes aanbieden. Het internet heeft ook een legio mogelijkheden.

nl.care.com is een website waar u heel eenvoudig een oppas bij u in de buurt vinden of uw diensten als oppas kunt aanbieden. Ook kunt u zoeken naar bijvoorbeeld een nanny of een huishoudhulp.