Oppasoma

De functie ‘oppasoma‘ bestaat officieel niet. Een oppasoma is immers gewoon een oppasmoeder, maar dan ouder. Heel soms wordt in plaats van oppasoma ook het woord leenoma gebruikt. Voor oppasopma’s gelden in beginsel dezelfde regels als voor oppasmoeders en andere gastouders.

Kinderopvang door oppasoma

Het onderbrengen van kinderen bij een oppasoma verschilt van de kinderopvang in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of crèche. Een oppasoma houdt zich met maximaal zes kinderen bezig, waardoor een huiselijke omgeving gegarandeerd is. Veel werkzame ouders waarderen het, dat de kinderopvang bij een oppasoma veel flexibeler is dan bij een kinderdagverblijf, bijvoorbeeld omdat er geen rigide openingstijden zijn. De kinderen waar een oppasoma op let zijn maximaal 14 jaar oud, meestal echter veel jonger.

Oppasoma helpt bij kinderopvang

Omdat er op veel plekken in het land te weinig plaatsen zijn in de reguliere kinderopvang, zoeken veel ouders hun toevlucht bij gastouders, zoals oppasmoeders en oppasoma’s. Sommige oppasoma’s hebben de pensionengerechtigde leeftijd reeds bereikt en blijven door het contact met kinderen fit en jong. Steeds meer ouders maken gebruik van kinderopvang bij oppasoma’s. Mogelijke redenen daarvan zijn dat de eigen grootouders niet in de buurt wonen, de kinderen echter toch in aanraking moeten komen met oudere mensen. Ook de betrouwbaarheid en de levenservaring van oppasoma’s spelen een belangrijke rol bij de keuze voor een oppasoma.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: