Oppassen

Een oppas is iemand die gedurende de dag, in de avonduren of ‘s nachts kinderen verzorgt. Dat kan in het huis van de oppas of in het ouderlijk huis van de kinderen. Oppassen kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat de ouder(s) een avondje uit eten willen, moeten werken of ziek zijn.

Ouders

In de eerste plaats heb je natuurlijk te maken met de ouders. Voor ouders is het belangrijk dat je goed voor hun kinderen zorgt. Je moet dus een goede indruk maken door betrouwbaar en verantwoordelijk over te komen. Daarnaast is het belangrijk om zelf ook heel goed naar de ouders te luisteren. Wat zijn hun wensen en hoe staan zij tegenover hun kind? Toon interesse en vooral in hun kinderen. Praat met hen mee en lach om hun grappen of opmerkingen. Doe dat wel gemeend, overdreven gedrag wordt niet op prijs gesteld. Als de ouders overtuigd zijn van jouw kunnen, zullen ze je aannemen als oppas. Dan beginnen de onderhandelingen voor jou!

Regels

Zodra je met de ouders hebt onderhandeld wat je werkzaamheden zijn en hoeveel je zal verdienen, moet je met hen en de kinderen gedragsregels opstellen. De kinderen moeten weten wie er voor hen zal zorgen en wat jij en hun wel of niet kan bieden. Duidelijke regels zijn tijdens het oppassen erg belangrijk. Door die regels te volgen, verklein je het risico op ongevallen of ernstige miscommunicatie tussen jou en de kinderen.

De kinderen

Het belangrijkste tijdens het oppassen zijn natuurlijk de kinderen. Zorg ervoor dat je genoeg activiteiten hebt zodat ze zich niet vervelen. Je moet er ook op letten dat je alles over de kinderen te weten komt met betrekking tot medische probleempjes of aandachtspunten zoals allergieën. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat voor oppas stijl je daarvoor het best kunt toepassen. Belangrijk is het dus om regels op te stellen wanneer de kinderen naar bed moeten en wat ze wel en niet mogen doen. Wat waarschijnlijk het meest belangrijke aspect is dat jij en de ouders duidelijk maken dat jij als oppasser het gezag hebt en dus de baas voor de avond bent.

 

 

Oppas vinden

Je kunt op allerlei manier een oppas vinden. Bij Care.com brengen wij oppassers in contact met families die er een nodig hebben. Je kunt gemakkelijk een profiel aanmaken en snel een geschikte persoon in jouw buurt vinden. Als je graag wilt weten over hoeveel je een oppas moet betalen, kan je dat ook berekenen via onze tariefcalculator.

Wil je meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: