Oppasvader

Een oppasvader is een mannelijke gastouder die, net als een oppasmoeder, één tot zes vreemde kinderen in het eigen huishouden of ergens anders opvangt. Zodra de oppasvader over de nodige diploma’s en certificaten beschikt kan hij zichzelf een gekwalificeerde gastouder noemen. Het oppassen door een oppasvader vindt normaliter per uur of gedurende de gehele dag plaats. Een oppasvader en oppasmoeder die samenwerken, heten oppasouders.

Kinderoppas door oppasvader

Het beroep van oppasvader komt u in Nederland nog niet heel veel tegen. Alleen zo nu en dan zijn er mannen die de voor het gastouderschap benodigde kwalificaties behalen. Slechts een heel klein aantal mannen is dan ook werkzaam in kinderdagverblijven en lagere scholen.

Oppasvader als vaste mannelijke contactpersoon

Kinderoppas door een oppasvader kan veel voordelen hebben, in het bijzonder wanneer het kind door een alleenstaande moeder grootgebracht wordt. Door het contact met een oppasvader kunnen kinderen wennen aan een mannelijke contactpersoon en mannelijke autoriteit, wat voor de ontwikkeling van het kind heel belangrijk is.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: