Ouderenverzorging

Ouderenverzorging is de taak van ouderenverzorgers, die ouderen helpen bij het uitvoeren van kleine en alledaagse taken. Tijdens de ouderenverzorging houden ouderenverzorgers zich met de ouderen bezig, onder andere door met ze te praten, ze gezelschap te houden, hobby’s te beoefenen en hun dagelijks leven zo aangenaam mogelijk te maken. Veel verzorgers in de ouderenverzorging werken graag als boodschappenhulp en kunnen op die manier enkele voor senioren inspannende taken op zich nemen. Ook kleiner huishoudelijke werk, dat door de ouderen niet of slechts met grote moeite kan worden gedaan, kan de ouderenverzorger op zich nemen.

Ouderenverzorger werktijden

Het is belangrijk dat de ouderenverzorging regelmatig plaatsvindt. Dit kan betekenen dat de ouderenverzorger de oudere bijvoorbeeld elke dag een uurtje bezoekt, of 1 tot 2 keer per week. Dit is helemaal afhankelijk van de behoeften van de oudere en de taken van de ouderenverzorger.
Ouderenverzorging kan ook tijdelijk plaatsvinden, bijvoorbeeld als de oudere normaliter regelmatig door een buurman of een familielid bezocht wordt, maar dit tijdelijk niet mogelijk is. In het geval dat zo’n noodsituatie zich voordoet, wordt er direct naar een passende verzorger voor de ouderenverzorging gezocht, die dan dringend nodig is.

Ouderenverzorging – eisen

Ouderenverzorging wordt door veel verplegers, die normaliter in een bejaarden- of verzorgingstehuis werken, uitgevoerd, bijvoorbeeld als bijbaan. Er bestaan geen officiële eisen, maar ervaring en vriendelijkheid in de omgang met ouderen is natuurlijk een pré.

Ouderenverzorging gezocht

Bij het zoeken naar de passende ouderenverzorging helpt vaak een familielid of een goede bekende. De keuze voor ouderenverzorging moet op een zorgvuldige manier worden gemaakt. Na het eerste contact met de ouderenvetrzorger is een een persoonlijke gesprek aan te raden. Op die manier kan een persoonlijk beeld van de ouderenverzorger verkregen worden en is er gelegenheid om de details van de benodigde ouderenverzorging met elkaar te bespreken.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: