Sollicitatiegesprek: How to dress?

Nicole Feliciano, editor van het New Yorkse ‘MomTrends’, een lifestyleblog voor modebewuste vooruitstrevende moeders, en Wendy Sachs, oprichtster van ‘The Philadelphia Nanny Network’, geven kledingtips voor sollicitanten om een goede indruk te maken op een sollicitatiegesprek.

 

De Do’s

1 Houd in gedachten om welke job het gaat

 

Uiteraard wil je er netjes en verzorgd uitzien, maar het is vooral belangrijk dat de ouders jou zien als een echte verzorger. “Als er jonge, spelende kinderen thuis rondrennen, willen de ouders weten dat jij niet bang bent om je handen vuil te maken en niet terugdeinst voor wat rommel of een vieze luier”, aldus Feliciano. Als je er op het kennismakingsgesprek te “deftig” uitziet, kunnen de ouders zich zorgen maken dat je niet in staat bent om de taken uit te voeren.
Deze stelling geldt eigenlijk altijd. Of je nu oppast op kinderen, huisdieren of op iemands huis. Focus op een fatsoenlijk en verzorgd uiterlijk, maar overdrijf niet.

 
 
2 Niet te veel make-up

 

Ga voor een frisse en neutrale look. “Gebruik vooral niet te veel make-up”, zo stelt Feliciano, “Het is geen modeshow”. Het beste is dat je haar netjes naar achteren zit zodat je gezicht goed zichtbaar is. “Het is de bedoeling dat je er presentabel uitziet en dat je beste kenmerken goed naar voor komen, niet dat je eruit ziet alsof je naar de discotheek gaat.”

 
 
3 Vraag om feedback

 

Een eerste indruk is van essentieel belang. Als je niet zeker bent hoe je overkomt of moeite hebt om jezelf objectief te zien, kan het handig zijn je vrienden en familie in te schakelen en hen te vragen wat zij denken. Luister naar wat ze zeggen, zonder meteen in de aanval te gaan of boos te worden. Wellicht kom je iets over jezelf te weten wat je nooit eerder was opgevallen.

 
 

4 Vermeld je schema

 

Misschien staat je kennismakingsgesprek gepland op het einde van een werkdag “Indien je net van je werk komt, kan je de ouders dat vertellen. Zeg eventueel ook dat je je werkoutfit nog draagt”, aldus Sachs. Je kunt ook een extra set kleren meenemen naar het werk zodat je je kunt omkleden.

 
 
5 Draag iets wat comfortabel zit, maar er toch smaakvol uitziet
 

Niemand wil zich oncomfortabel voelen, vooral niet tijdens een sollicitatiegesprek. Kies daarom een bescheiden outfit waarin je je lekker voelt. Probeer ook van tevoren te bedenken wat voor activiteiten je met de kinderen gaat doen – zoals op de vloer zitten, kruipen, spelen, stoeien, klimmen – en kleed je daarnaar. Doorgaans is een stretchbroek in zulke gevallen beter dan een jurk of spijkerbroek.

 
 
6 Maak je voeten blij

 

Het is fantastisch om op hoge hakken te lopen, maar een sollicitatiegesprek als verzorger is niet de juiste gelegenheid daarvoor. Trek simpele en comfortabele schoenen aan zodat je gemakkelijk kan lopen en eventueel rennen en alle activiteiten kunt doen waarbij je veel moet bewegen, zonder daarbij blaren op te lopen.

 
 

De Don’ts

 

1 Draag niet te veel sieraden

 

Als het op sieraden aankomt, geldt “less is more”, of in de woorden van Feliciano: “Barbies houden van sieraden en Barbie is nu niet bepaald het oppastype.” Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen sieraden mag dragen. Feliciano adviseert het dragen van een horloge, omdat dit een teken van punctualiteit en stiptheid is. Ook kan een leuke ketting of een mooie sjaal, omdat die de outfit subtiel accentueren.

 
 
2 Laat niet te veel bloot zien

 

De bedoeling van het kennismakingsgesprek is om te kijken of er een goede klik is met de familie. “Je gaat vooral spelletjes spelen met de kinderen, dus draag geen kleding die je zou dragen tijdens een avondje stappen”, aldus Sachs. “Doe de oma-test; is dit iets wat ik zou dragen als ik op bezoek ga bij oma?”

 
 
3 Kleed je niet slonzig

 

Dat je niet al te verfijnd en deftig op een gesprek moet verschijnen, betekent niet dat je er als een sloddervos bij moet lopen. Draag kleding die voldoende comfortabel zit om met de kinderen te spelen en te ravotten, maar doe dat niet in je versleten zondagskloffie. Probeer bovendien het dragen van spijkerbroeken te vermijden, omdat dit voor sommigen als te informeel wordt gezien. Verschijn bovendien niet in ongewassen en ongestreken kleding waarbij kreukels, plooien en vouwen duidelijk zichtbaar zijn. Dat geeft de indruk dat je niet om je uiterlijk geeft of dat het je niet uitmaakt hoe je ten opzichte van anderen overkomt.

 
 
4 Overgiet jezelf niet met parfum

 

Sommige mensen zijn nogal gevoelig voor parfum. Sachs raadt het spuiten van luchtjes af. “Je weet maar nooit of de kinderen of de ouders allergisch zijn of dat de geur als afstotend wordt beschouwd.”

Tenslotte, hou in gedachten dat je altijd net even dat ene beetje extra doet dan normaal. Zorg ervoor dat je outfit keurig netjes in orde is en dat je je comfortabel voelt. Wees op tijd en voel je zelfverzekerd. Zo maak je vanzelf de beste indruk op de werkgever.

Wat draag jij tijdens een sollicitatiegesprek? Deel jouw tips met ons in onderstaand venster.