Uw tarief bepalen als huishoudelijke hulp

Hoe veel geld verdient een huishoudelijke hulp?

Wanneer u schoonmaakdiensten aanbiedt, zijn er veel verschillende betalingsmogelijkheden. De meeste huishoudelijke hulpen gaan uit van een vast uurloon of bereken een vast tarief afhankelijk van de werkzaamheden. U kunt er ook over nadenken het tarief te bepalen aan de hand van het aantal kamers, de oppervlakte of de mate van inspanning. Wat is de beste methode voor u?

Uurloon

Meestal is het het beste uit te gaan van een uurloon. Met deze methode is het eenvoudiger bij nieuwe klanten aan de slag te gaan, want waarschijnlijk weet u nog niet precies hoe lang u over de werkzaamheden zult doen. Ook wanneer u relatief kleine klusjes zult doen zoals de was of strijken, kan deze manier van betaling nuttig zijn.

Wees echter wel voorzichtig dat er uiteindelijk niet te veel van u verwacht wordt voor een relatief klein bedrag. Daarnaast kan uw hulp eventueel overbodig worden, wanneer u maar 1 of 2 uur per week helpt. Wanneer u gebruik maakt van een uurloon zult u op zijn minst 3 tot 4 uur op een dag moeten kunnen werken.

Vast tarief

Veel huishoudelijke hulpen maken gebruik van een vast tarief voor hun vaste klanten. Wanneer u de grootte van het huis, de mate van schoonmaak, het aantal kamers en uw geschatte werktijd die nodig is weet, kunt u vooraf een vaste prijs berekenen. Daarbij kunt u er ook rekening houden of u de woning wekelijks, maandelijks of alleen van tijd tot tijd schoonmaakt. Natuurlijk duurt het langer als u de woning alleen maar 1 keer per maand schoonmaakt. Zorg er ook voor dat het duidelijk is wat er binnen deze vaste prijs hoort en wat niet. Mogelijk willen verschillende klanten andere dingen. Daarom is het ook raadzaam om een extra betaling voor aanvullende diensten te overwegen.

Betaling per kamer

Professionele huishoudsters laten zich vaak ook per kamer betalen. Deze methode kan handig zijn, maar maakt het tegelijker tijd ook ingewikkelder. Houd daarbij rekening dat de schoonmaak van een slaapkamer niet zolang duurt als de schoonmaak van een keuken. Het beste is om een individuele prijs per kamer te hanteren en deze samen te voegen tot een totaal prijs.

Betaling na oppervlakte

Vooral bij zeer grote woningen of vakantiehuizen is het zinvol de prijs per vrierkante meter te berekenen. Wellicht heeft u voor deze grote klussen ook een assistent nodig die u helpt. Daar het vaak kamers betreft die zelden gebruikt worden en een grondige schoonmaak nodig hebben. Net als bij de betaling per kamer, is het handig rekening te houden met het feit dat niet alles evenveel tijd kost. Stel daarom ook een redelijke prijs.

Betaling na werkzaamheden

Er zijn werkzaamheden die niet iedere klant gedaan wil hebben zoals de was, ramen schoonmaken of het schoonmaken van de koelkast. Hierbij is het handig gebruik te maken van een basistarief en voor extra taken een prijslijst voor te leggen. zo vermijd u dat u extra werkzaamheden doet voor een basistarief. Zo biedt u uw klanten ook meer mogelijkheden aan om hen te ondersteunen, wat u werk tevens ook meer waard maakt.

Andere overwegingen

Ongeacht welke betalingsmogelijkheid u kiest, dient u rekening te houden met de volgende factoren:

  • U werkt om winst te maken. Neem ook de reiskosten, schoonmaakmiddelen en verzekeringskosten mee in de prijsberekening.
  • Wanneer u voor het eerst bij iemand gaat schoonmaken duurt dit waarschijnlijk langer dan normaal. U kunt erover nadenken om met een hogere prijs te starten en deze later aan te passen.
  • Bekijk eerst de woning voor u met enige betaling accoord gaat. Wanneer er kinderen of huisdieren in de woning leven is het er waarschijnlijk rommeliger dan in een andere woning. Zorg er dus eerst voor dat u weet wat er van u verwacht wordt voordat u ergens mee accoord gaat.
  • Voordat u definitief over de prijs van uw werkzaamheden beslist, vergelijk dan eerst met anderen. U kunt op nl.Care.com bekijken welke prijzen andere huishoudelijke hulpen bij u in de buurt hanteren.
  • Wanneer u het met uw klant eens bent over de betaling, kunt u deze het beste in een contract vastleggen. Daarin kunt u ook de werkzaamheden, de frequentie en de eventuele extra diensten vermelden.