Vakantiewerk

Voor scholieren en studenten zijn er meerdere manieren om geld te verdienen voor hun hobby’s of studie. Een daarvan is vakantiewerk, dat veel verschillende vormen kent en dat varieert van de verkoop van ijs, het geven van bijles en dierenverzorging tot en met kampleider in vakantiekampen of animateur. Vakantiewerk kenmerkt zoch door een begrensde duur van twee weken tot drie maanden. Zoals bij elke baan zijn de verdiensten van het vakantiewerk afhankelijk van de verantwoordelijkheden die men draagt.

Voordelen van vakantiewerk

Veel vakantiewerk is ideaal, omdat het tijdelijke en seizoensgebonden baantjes zijn. Bovendien leren kinderen erdoor te begrijpen, wat het betekent om een bepaalde verantwoordelijkheid te hebben. Dit geldt zelfs al voor kleinere baantjes, als het regelmatig verzorgen van tuintjes in de vakantietijd. Ook leren kinderen door vakantiewerk nieuwe mensen kennen en krijgen ze een indruk van de verschillende soorten werk die er bestaan. Behalve de belangrijke ‘soft skills’ en sociale competenties kunnen juist vakantiebaantjes met een hoge mate aan eigen verantwoordelijkheid (zoals kampleider, babysitter of het werk met ouderen) zorgen voor belangrijke referenties, die later van positieve invloed, oa. bij sollicitaties, kunnen zijn.

Voorwaarden voor vakantiewerk

Voor vakantiewerk bestaan er verschillende wettelijke bepalingen, zoals een leeftijdsgrens en de maximaal toegestane arbeidstijden. Meer informatie over deze, door de overheid vastgestelde regels vindt u op de website rijksoverheid.nl. Ook kan de werkgever aanvullende eisen stellen, zoals werkervaring of opleiding.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: