Zorg voor familieleden

Onder mantelzorgondersteuning verstaat men de begeleiding van en de zorg voor een familielid door de eigen familie- of vriendenkring, de ‘mantel’. Vooral ouderen op hoge leeftijd hebben vaak een dagbegeleider nodig, die hen met raad en daad bijstaat en hen behulpzaam is. Mantelzorg is vaak een uitdaging voor de hele familie en betekent een enorme psychische en lichamelijke belasting.

De uitdaging van mantelzorg

Vooral voor de verzorger, die zich in het kader van de mantelzorg naar hun familieleden omzien, is dit een moeilijke situatie. Het kunnen combineren van werk en zorgtaken springt hier het meest in het oog. Zowel op het werk als bij de mantelzorg moeten prestaties geleverd worden en de verzorger houdt zelf vaak maar weinig tijd over. Omdat de zorg vaak pas bij het overlijden van het familielid eindigt, komt hierbij ook nog de onzekerheid, niet te weten hoe lang de matelzorg nog nodig zal zijn.

Alternatieven voor mantelzorg

Die dubbelbelasting van werk en zorg is voor de meeste mensen in een dergelijke situatie erg moeilijk. Daarom kan het een goed idee zijn om te bedenken of het niet beter zou zijn, de zorg voor het familielid uit te besteden. Alternatieven zijn er immers zat – denk bijvoorbeeld aan een dagbegeleider, thuiszorg of ook aan de verhuizing naar een inrichting, bijvoorbeeld verzorgd wonen of een bejaardentehuis. Op dit punt moet ieder voor zichzelf bepalen wat voor hem maar zeker ook voor de te verzorgende persoon het juiste is. Bij nl.care.com kunt u hieromtrent gratis een uitgebreid advies krijgen.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: