Zwangerschap

Zwangerschap

Zwangerschap (ook gravideit) is de periode, waarin een bevruchte eicel in het lichaam van een vrouw tot kind uitgroeit. De gemiddelde duur van een zwangerschap van de bevruchting tot de geboorte bedraagt 267 dagen.

Verloop van de zwangerschap

De zwangerschap wordt normaal in drie perioden van elk 3 maanden of 13 weken verdeeld. In de eerste drie maanden (eerste zwangerschapstrimester) ontwikkelt het embryo zich heel snel. De meeste vrouwen hebben gedurende deze periode last van misselijkheid, wat na de eerste maanden echter weer verdwijnt. Ook de gevoeligheid van de borsten kan zich tijdens het eerste zwangerschapstrimester verhevigen.

Tweede periode

Tijdens de tweede periode kunnen de bewegingen van de foetus voor het eerst door de vrouw gevoeld worden. De aanvankelijke klachten, zoals misselijkheid, verdwijnen vaak weer. Het tweede zwangerschapstrimester vinden veel vrouwen dan ook vrij aangenaam.
In het laatste zwangerschapstrimester groeit de foetus volledig uit en het lichaam van de moeder bereidt zich voor op de naderende geboorte. Vanwege het in deze fase van de zwangerschap hogere gewicht, kan deze fase van de zwangerschap voor de vrouwweer iets minder aangenaam zijn.

 

Wilt u meer lezen in deze categorie? Bekijk dan ook: